Na debatę z udziałem ekspertów poświęconą profilaktyce i leczeniu cukrzycy zorganizowaną wspólnie z Fundacją Łukasiewicza zaprosiliśmy Uniwersytety Trzeciego Wieku z Gdowa, Kłaja i Niepołomic.
Jako eksperci wystąpili: prof. dr hab. med. Jacek Sieradzki, internista, diabetolog, endokrynolog
dr n. med. Alicja Klich-Rączka, geriatra
dietetyczka p. Adriana Kwiatkowska.
Prowadzący debatę przedstawiciel Fundacji przygotował prezentację, w której zawarł informacje wyjściowe na temat choroby, ogólne wiadomości na temat ilości osób chorych oraz istoty cukrzycy. Podkreślił fakt, że ryzyko zachorowań wzrasta z wiekiem. Jest to choroba charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, któremu towarzyszą zaburzenia metaboliczne ze znacznym ryzykiem uszkodzenia tkanek i narządów.
Prof. J. Sieradzki uzupełnił wiadomości, a odpowiadając na pytania z sali dodał ? nie genetyka chroni a styl życia. Wielkie znaczenie ma propagowanie aktywności fizycznej w społeczeństwie gdzie 50% to osoby zupełnie nieaktywne. Pani dr Alicja Klich - Rączka omówiła szczegółowo sposoby leczenia. Wspomniała o występującej hipoglikemii ? czyli spadku poziomu cukru poniżej normy. Pani A. Kwiatkowska powiedziała, że ruch jest czynnikiem, który obok diety najskuteczniej chroni przed wystąpieniem choroby. Organizm to nie śmietnik ? stwierdziła ? należy zatem unikać wysoko przetworzonych produktów z długim terminem ważności. Starać się przygotowywać posiłki w domu, spożywać więcej warzyw, ciemnego pieczywa, wody ? zwłaszcza po wypiciu kawy czy herbaty. Słodzić cukrem brzozowym, nie odrzucać masła jako naturalnego produktu.
Słuchacze interesowali się zwłaszcza doniesieniami medialnymi dotyczącymi nowatorskich metod leczenia cukrzycy typu 1. Nadzieje rozwiał p. prof. Jacek Sieradzki odpowiadając, że wielkim postępem są udoskonalane sposoby podawania insuliny dzieciom i młodym osobom. Wspomniane zaś ?nowinki? to badania, które niestety muszą trwać. Jeżeli chodzi o zapobieganie to obecnie uważa się, że wprowadzanie do diety dziecka obcych białek we wczesnym dzieciństwie, kiedy to układ odpornościowy dopiero dojrzewa a nieszczelna bariera jelitowa jest przepuszczalna dla obcych antygenów, stymuluje powstawanie przeciwciał krzyżowo reagujących z białkami powierzchniowymi komórek beta wysp trzustki i w ten sposób je uszkadza. Analiza badawcza wśród 657 szwedzkich(większa liczba zachorowań niż na obszarach w pobliżu równika) dzieci wykazała, że wysokie spożycie mleka krowiego do 1 roku życia stanowi czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 1.
Wyposażeni w taką wiedzę, mamy świadomość wpływu na własne zdrowie przez stosowanie właściwej diety i aktywnego trybu życia.
Prezes UTW w Dobczycach serdecznie podziękowała wszystkim za udział w Debacie i wyraziła nadzieję, na dalszą współpracę z Fundacją Łukasiewicza jak również z sąsiednimi uniwersytetami.