W ramach projektu „ Wiek seniora -wigor juniora „ w dniu 14.11.2023r wysłuchaliśmy wykładu
pt. „ Dietetyka dla zdrowia w złotym wieku” wygłoszonego przez Panią Dianę Kęsek- dietetyczkę.
Podstawową zasadą zdrowego żywienia jest tzw talerz proporcji, na którym powinny znaleźć
się produkty niezbędne w codziennej diecie. Ważnym jest, aby oprócz różnorodności produktów
zachować odpowiednie ich proporcje wagowe.
W naszych codziennych posiłkach, połowę talerza powinny zajmować warzywa ( ok.400g)
i owoce ( 100-150g ).Warzywa w zależności od barwy dostarczają nam różnych substancji
odżywczych : pomarańczowe, żółte (beta karoten), zielone (chlorofil), fioletowe (antocyjany i
karotenoidy), czerwone ( antyoksydanty), dlatego na talerzu powinno być kolorowo. Warzywa mają
dużą zawartość błonnika, witamin i minerałów. Codzienne ich spożywanie zapobiega chorobom
układu krążenia, cukrzycy typu II, niektórym nowotworom.
W codziennej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych (1/4 naszego talerza).
Do przygotowania posiłków zaleca się używać produktów pełnoziarnistych np.; ciemne pieczywo
pełnoziarniste makarony, ryż brązowy, kasze, razowe mąki, płatki . Produkty pełnoziarniste mają
znacznie wyższą zawartość substancji odżywczych ; błonnika pokarmowego, żelaza, wapnia,
magnezu od produktów bardziej przetworzonych ( np. jasne pieczywo, jasne mąki).
Produkty zbożowe pełnoziarniste ze względu na dużą zawartość błonnika poprawiają pracę jelit,
umożliwiają rozwój bakterii probiotycznych, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita
grubego. Zaleca się, aby w ciągu dnia zjadać min 90 g produktów zbożowych.
Pani dietetyk podpowiedziała nam, jak w prosty sposób można obniżyć indeks glikemiczny
makaronów, ziemniaków – dzień wcześniej ugotować a następnego dnia odgrzać.
Kolejne produkty , które znajdują się na zdrowym talerzu, to produkty będące źródłem białka;
rośliny strączkowe , mięso i wędliny, ryby, jaja , orzechy i pestki , produkty mleczne. Białko jest
ważne, bo dostarcza nam energii, jest budulcem naszego organizmu, przyspiesza rekonwalescencje
po zabiegach . Produkty te oprócz białka są źródłem witamin i minerałów.
Nasiona roślin strączkowych są bardzo zdrowe ( dodatkowo zawierają błonnik), dlatego jak
najczęściej powinny się pojawiać w naszej diecie. Można nimi zastąpić mięso.
Przy zdrowej diecie zalecane jest spożywanie w tygodniu :
max 500g mięsa i wędlin , dwóch porcji po 100-150g ryb ( chude i tłuste) i 5-7 szt jaj, garść
orzechów nasion. Najlepiej jeść mięso i wędliny drobiowe ( ograniczyć mięso czerwone) .
Naszą dietę należy uzupełnić niewielką ilością tłuszczów roślinnych ( oliwa z oliwek),
ograniczyć spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Bardzo ważnym jest ograniczenie spożywania cukrów prostych i soli kuchennej.
Zamiast soli do pokreślenia smaku możemy wykorzystać zioła , różnego rodzaju przyprawy.
Dla odpowiedniego nawodnienia organizmu należy dziennie wypijać ; kobiety 8 , mężczyźni 10
szklanek czystej wody.
Pani dietetyk zwróciła nam uwagę , aby w czasie zakupów czytać etykiety. Wybierać produkty
z małą ilością składników oraz z małą zawartością cukru i soli. Unikać produktów, których
składników nie znamy. Zwracać uwagę na termin przydatności .
W trakcie wykładu poznaliśmy zasady przechowywania żywności, prawidłowego układania
produktów w lodówce.
Dla seniorów bardzo ważnym zagadnieniem jest interakcja leków ze spożywanymi produktami.
Żywność spożywana jednocześnie z przyjmowanymi lekami może zmieniać ich działanie, dlatego
należy przestrzegać zaleceń lekarza lub zaleceń zawartych w ulotce .
Przyjmowane leki należy popijać wodą (w ilości ok 1 szklanki) .
Nie należy popijać leków mlekiem, kawą lub herbatą, ponieważ wpływają na ich wchłanianie.
Sok grejpfrutowy natomiast przyczynia się do zaburzenia metabolizmu leków.
Kategorycznie należy unikać przyjmowania leków i picia alkoholu.
Uzupełnienie prawidłowej diety powinna być aktywność fizyczna . Z
aleca się wykonywanie
10000 kroków ( 6-8 km) dziennie.
Dziękujemy Pani Dianie za bardzo ciekawy wykład , poparty kolorową, zrozumiałą dla każdego
prezentacją. Za praktyczne porady, jak postępować, aby w wieku senioralnym zachować
młodzieńczy wigor.
Anna Różycka
Zdanie realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego