Bardzo ciekawy przebieg miało spotkanie(16.12.2014) z p. Bolesławem Kostkowskim, właścicielem rodzinnej pasieki osobą, która o pszczołach wie wszystko. Jest także słuchaczem UTW w Dobczycach, dlatego tym chętniej i bezinteresownie dzielił się z nami swoją wiedzą teoretyczną, praktyczną i licznymi ciekawostkami z życia tych niezwykłych owadów. Przygotował slajdy ilustrujące szczegóły budowy anatomicznej, różnice między np. robotnicami, matką, trutniami. Byliśmy zadziwieni tym, jak zorganizowana jest rodzina pszczela, jakie są wzajemne zależności i podział pracy ale również tym, jak wielkiej dbałości wymagają od pszczelarza.

    Pan Bolesław mówi o pszczołach nie tylko z wielką znajomością rzeczy, ale ze swoistą miłością wynikłą z tego, że zajmuje się nimi z zmiłowania a nie tylko dla korzyści, którą są dla pszczelarza produkty pszczele: miód, wosk, kit(propolis), pyłek kwiatowy, jad pszczeli i mleczko pszczele. 

 Pszczoła pijąca wodę   

                                                                                                                                                                              

    Zainteresowanie wzbudził przede wszystkim  miód; jego rodzaje, sposoby przechowywania, stosowanie oraz właściwości lecznicze, odżywcze i smakowe. Jak rozróżnić czy miód jest prawdziwy? Skąd pszczoły biorą produkty do jego wytwarzania? Co to są ziołomiody?

    Pytaniom i odpowiedziom nie było nie było końca. Prelegentowi przyszedł z pomocą zaprzyjaźniony pszczelarz Zdzisław Nawrocki i już wspólnie zaznajamiali zebranych z tematem, który nie został wyczerpany, mimo upływu dwóch godzin zegarowych. Czas się nie dłużył, sił starczyło, zwłaszcza, że zostaliśmy posileni pysznym, pożywnym miodem ze zbiorów 2013 roku.

     Dziękujemy i mamy nadzieję na kolejne spotkania.