W dniu 22 maja wysłuchaliśmy wykładu p. mgr Małgorzaty Piskorskiej na temat odżywiania w wieku starszym.

Weź zdrowie w swoje ręce ? to motto powinno nam towarzyszyć przez całe życie, bo w każdym wieku mamy wpływ na nasze zdrowie i można też powiedzieć, że jesteśmy tym, co jemy.

      Zdrowie to nie tylko brak choroby, ale całkowity dobrostan fizyczny i psychiczny. Żywność może być lekarstwem, co odkrył już w starożytności Hipokrates.

Co wpływa na nasze zdrowie?

W/g Lalonda ? uczonego kanadyjskiego:

                          1974 r.                                       obecnie

styl życia  -                   50%                                 do 70 %

genetyka     -                 21 %                               5 ? 10 %

środowisko ?                 10 %                              do  10 %

 opieka zdrowotna ? do 20 %                               do 10 %

     Coraz mniej jest w sprzedaży żywności prawdziwej. Wysuwane są stwierdzenia, że losy narodów zależą od sposobów odżywiania.

     Co wchodzi w skład zdrowego żywienia?

1. Żywność pochodzenia roślinnego, w niewielkim stopniu przetworzona

2. Warzywa i produkty zbożowe

Postęp cywilizacyjny w XX wieku spowodował prawie 2-krotne wydłużenie życia. Starzenie zaczyna się w wieku 40-45 lat.

    Obecnie uległa zmianie także piramida żywienia:

VI ? tłuszcze, oleje, słodycze w małych ilościach

V   - mleko, jogurt, produkty mleczne (3 porcje), mięso, ryby, rośliny strączkowe, jaja, orzechy

       (2 porcje)

IV ? warzywa (3 porcje), owoce (2 porcje)

III ? produkty zbożowe

II   - woda 

I    - ruch

    Warzyw, zwłaszcza w formie surowej warto spożywać 0,7 ? 1 kg dziennie. Co jeść poza tym?

Mięso (głównie z indyka), ryby na parze lub pieczone, polecany pstrąg i sandacz. Wskazany także śledź raz w tygodniu. Bardzo zdrowe są jaja, mięso nie codziennie, a jeśli to do 60g dziennie. Najzdrowsze są wędliny dojrzewające w niskich temperaturach, jak i mięso pieczone dłużej ale w temp. do 120 stopni.

    Bezpieczną ilością tłuszczu jest 1 łyżka dziennie: oleje tłoczone na zimno do bezpośredniego spożycia, smażyć na tłuszczu rafinowanym (jak najrzadziej). Najlepsze są kwasy Omega 9, bo zapewniają dobrą gospodarkę Omega 3 i 6. Masło na surowo jest także wskazane. Bardzo niezdrowe są tłuszcze trans, które powstają przy smażeniu w wysokiej temperaturze, a także tłuszcze roślinne utwardzalne, np. olej palmowy, składnik większości słodyczy.

    Bardzo ważna jest wit. D3, którą pozyskujemy na słońcu, a zimą powinniśmy przyjmować w postaci tabletek. Chroni ona przed depresją, zmęczeniem, smutkiem, daje chęć  życia.

Produktami niezdrowymi jest białe pieczywo, słodkie produkty, tłuszcze przetwarzane, produkty wędzone, grillowane.

Folia aluminiowa nie jest dobrym opakowaniem, lepszy papier do pieczenia.

Dieta osoby starszej powinna być zróżnicowana, dostosowana indywidualnie.

Najważniejszy jest jednak ruch, przynajmniej 30 minut aktywności dziennie.

 

                                                                                                                                                         Anna Płachta