W dniu 5 maja, za pomocą specjalnej aplikacji mogliśmy na naszej stronie internetowej wysłuchać wykładu on-line profesora Kazimierza Wiecha.
Pan Profesor od dawna współpracuje z naszym UTW i nawet w okresie pandemii wygłosił bardzo ciekawy wykład, oczywiście zrobił to pro bono. Dzięki temu długą przerwę w wykładach udało nam się w minimalnym stopniu wypełnić.
Dowiedzieliśmy się, że motyle to druga po chrząszczach najliczniejsza grupa owadów i liczy około 175 tysięcy gatunków. W Polsce żyje około 3 tysięcy gatunków.
Motyle dzielimy na: dzienne i nocne czyli ćmy. Głównie różni je tryb życia i wygląd. Motyle dzienne są jaskrawo ubarwione, ćmy zaś są szare. Wielkość motyli jest zróżnicowana i wynosi od paru milimetrów do nawet 30 cm. W Polsce największy okaz to pawica groszkówka, która ma rozpiętość skrzydeł 12-15 cm. Długość życia motyla w stadium owada dorosłego wynosi kilka tygodni. Niektóre dzienne motyle przepoczwarczyły się w sierpniu, następnie zimują w stadium dorosłego motyla, a wiosną odzyskują aktywność i żyją w tym stadium 9-10 miesięcy. Motyle mogą być szkodnikami, ale tylko w stadium gąsienicy. Do najgroźniejszych szkodników warzyw zaliczamy: bielinka kapustnika ,bielinka rzepnika, piętnicę kapustnicę. Natomiast najgroźniejsze dla upraw sadowniczych są: owocówka śliwkóweczka, zwójka liściowa czy pierścienica nadrzewna.
W 2012 roku do Polski przybyła z Chin ćma bukszpanowa, efektem czego jest wyginięcie prawie 90% bukszpanów.
Dorosłe motyle posiadają ssący aparat gębowy i spożywają płynny pokarm w postaci nektaru ,wody z solami mineralnymi i soków roślin .
Gąsienice motyli posiadają gryzący aparat gębowy, którym zjadają różne części roślin, powodując straty w uprawach.
Nawet z własnych obserwacji możemy zauważyć, że widzimy wokół nas coraz mniej motyli. Powodów jest kilka:
-
gwałtowny rozwój komunikacji
-
zakładanie lamp oświetleniowych w pobliżu parków skwerów zagajników
-
wycinanie starych sadów będących ważnym miejscem rozwoju gąsienic
-
intensywna zabudowa wokół miast
-
kolekcjonerstwo - odławianie rzadkich gatunków motyli
-
zaorywanie ugorów i miedz
-
masowe stosowanie pestycydów
-
uprawa na ogromnych powierzchniach takich gatunków jak: kukurydza, zboże czy ziemniaki, nie mające dla motyli żadnych wartości.
Sami możemy pomóc przetrwać wielu gatunkom motyli siejąc łąki kwietne, nie stosując pestycydów, tylko biologiczne środki ochrony roślin, dzięki temu świat będzie bardziej kolorowy a przez to piękniejszy.
I ten piękny świat, jakże dziś rzadki, mogliśmy podziwiać oglądając prezentację przygotowaną przez profesora Wiecha, za co jesteśmy mu bardzo wdzięczni.
Stanisława Błaszak
?Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko.
Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie.?
Jan Paweł II.
Drodzy słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Dobczycach.
Od kilku tygodni Polska, Europa, świat mierzy się z pandemią wirusa SARS-CoV2. Problem ten dotknął jakimś stopniu każdego z nas, choćby dlatego, że koronawirus stał się numerem jeden codziennych rozmów i trosk, w dużym stopniu zwolnił tempo naszego życia. Póki co w naszym najbliższym otoczeniu, nie notujemy znacznego pogorszenia sytuacji i miejmy nadzieję, że tak się nie stanie, a jeśli już, to w jak najbardziej łagodnej formie. Jednakże media nieprzerwanie informują o szerzącej się pandemii w różnych miejscach świata, a informacje te, jak również z różnych regionów naszego kraju mogą napawać obawami, a nawet lękiem. Jak słyszymy bowiem, koronawirus jest szczególnie groźny dla seniorów, czy osób z różnymi współistniejącymi chorobami. Pewną nadzieją napawa fakt, że naukowcy na całym świecie pracują intensywnie nad metodami leczenia i zapobiegania rozwojowi tej pandemii. W końcu mamy XXI wiek wszystkie technologie wysoko rozwinięte. Jednocześnie, rządy na całym świecie, w tym nasz, podejmują słuszne kroki w celu zminimalizowania ryzyka zachorowań wśród obywateli, wprowadzając różne ograniczenia. Naszym zadaniem jako seniorów a także Słuchaczy UTW jest teraz dostosowanie się do tych ograniczeń przede wszystkim w trosce o własne zdrowie oraz bezpieczeństwo. Teraz mierzymy się z sytuacją bez precedensu w naszym życiu, ale musimy na jakiś czas się do niej przyzwyczaić i w niej funkcjonować. Wykorzystajmy ten czas w miarę możliwości dla siebie, zadbajmy nie tylko o zdrowie fizyczne ale też psychiczne. Możemy korzystać z technologii, do których zdecydowana większość z nas ma dostęp. Świat cyfrowy i wirtualny stoi przed nami otworem, a jak pamiętamy z warsztatów z obsługi smartfona, nie jest on wcale taki skomplikowany. Dlatego zachęcam do tego abyśmy nie ustawali w naszych codziennych zajęciach, pasjach i działaniach, tylko w nieco innej nowej formie. Kształćmy się, czytajmy, oglądajmy i rozmawiajmy, myślmy pozytywnie, planujmy a niebawem wszystko wróci do normy.
?Jeszcze będzie pięknie mimo wszystko(??.) mamy taką nadzieję.
Stanisława Błaszak
Odnowa zdrowego życia.
Polska koncepcja jednego zdrowia.
W chwili obecnej zdajemy sobie sprawę, że nasz sposób życia jest szkodliwy dla naszego zdrowia i należy go zmienić. Nie jest to łatwa sprawa: środowisko, w jakim żyjemy, jest zatrute i coraz gorzej nam się oddycha. Uprawy rolnicze prowadzone są na glebach zatrutych nawozami sztucznymi i opryskami chemicznymi. Zrezygnowano z małych gospodarstw rolnych prowadzonych w sposób tradycyjny i w miarę ekologiczny. Zamiast tego powstały uprawy przemysłowe na dużych powierzchniach i ogromne hodowle zwierząt, gdzie do pasz dodaje się antybiotyki i inne szkodliwe środki.
GMO czyli genetycznie modyfikowane organizmy - powstają rośliny i zwierzęta odporne na choroby, bakterie i grzyby, szybsze i silniejsze w rozwoju. Odpowiedzią na to jest biologizacja, która przywraca bioróżnorodność ekosystemów, rewitalizuje glebę, wodę i powietrze. Jej istotą jest wykorzystanie właściwości probiotycznych mikroorganizmów i probiotechnologii w celu ochrony roślin i zwierząt a także produktów spożywczych przed działaniem patogenów, które są odpowiedzialne za wywoływanie chorób (bakterie, wirusy, pasożyty, grzyby). Biologizacja rolnictwa to operowanie głównie biologicznymi czynnikami plonotwórczymi (komposty, obornik, biopreparaty), racjonalne płodozmiany, fitomelioracje, wysokoplenne odmiany odporne na szkodniki i choroby w celu wyprodukowania zdrowej żywności i ochrony środowiska. Byłoby wskazane, żeby środki dopuszczalne dla rolnictwa ekologicznego były stosowane również w uprawach przemysłowych i dużych hodowlach zwierząt.
Zdrowie człowieka zależy od różnorodności mikrobioty. Mikroorganizmy w jelitach, a przede wszystkim bakterie, których mamy w sobie ok. 2 kg, tworzą rodzaj partnerstwa. Symbioza to harmonijny związek między bakteriami a jelitami. Mikrobiota kształtuje się przez ok. 3 lata, a więc we wczesnym dzieciństwie, potem jest stan stabilizacji i w okresie starzenia ponownie przechodzi głębokie zmiany. Trzeba zachować równowagę: 90% to bakterie dobre a 10% to bakterie chorobotwórcze. Przy takich proporcjach organizm człowieka dobrze sobie radzi z chorobami. Dla poprawy diety i zdrowego odżywiania zaleca się zakładanie nawet małych, ekologicznych ogródków warzywnych i spożywania kiszonek, które są naturalnymi probiotykami.
Ilja Miecznikow - rosyjski noblista mikrobiolog twierdził, że źródłem długowieczności jest pozytywny wpływ bakterii kwasu mlekowego zawartych w jogurtach i kefirach na nasz układ pokarmowy.
ProBioEmy to grupa naturalnych wyrobów na bazie odpowiednio dobranych kompozycji pożytecznych mikroorganizmów do stosowania na glebę i rośliny a także suplementy diety i środki czystości i do pielęgnacji ciała.
Starajmy się żyć zdrowo i wykorzystać naturalne produkty a także skorzystać z cennych wskazówek naszych wykładowców.
Kazimiera Filipowska
Fot. Stanisława Błaszak
13 lutego 2020 r. odbyło się spotkanie karnawałowe naszych słuchaczy przy pączkach i faworkach.
Gościem, który umilał nam to spotkanie był artysta muzyk Pan Jacek Kotarba.
Pan Jacek wykonywał piosenki bliskie naszemu sercu, ponieważ pochodzą z lat naszej młodości, czyli z lat 50 i 60 a także przedwojenne przeboje Kabaretu Qui Pro Quo. Takie przeboje jak:? Złoty pierścionek? czy? Gdzie są chłopcy z tamtych lat? sprawiły, że śpiewaliśmy razem z artystą. Ci, którzy bliżej znają Pana Jacka wiedzą, że szczególnie upodobał sobie utwory autorów węgierskich i świetnie je interpretuje w języku, w którym były napisane. Trudny język węgierski nie stanowi dla Niego żadnego problemu, o czym mogliśmy się przekonać, słuchając jego wykonań. Nie obeszło się bez bisów a godzinny recital minął zbyt szybko. Dziękujemy naszemu gościowi, że poświęcił swój czas i talent żeby umilić nam ten czwartkowy wieczór, dzięki temu mogliśmy słuchać, wspominać i śpiewać utwory z naszej młodości.
Stanisława Błaszak
Wykłady w nowym semestrze 11 lutego rozpoczął p. Dariusz Szczotkowski - pracownik Starostwa Powiatowego, socjolog i kryminolog.
Wraz z rozwojem technologii informatycznych, różne formy działalności i informowania przenoszą się do internetu. Internet uspołecznił proces informacji medialnej, gdyż każdy człowiek może być nadawcą i odbiorcą mediów. To ma swoje dobre i złe strony. Nadawca może umieścić różnego rodzaju informacje, formy zaprezentowania siebie, zaoferowania swoich usług i wiedzy a także produktów, ale sam także jest bombardowany informacjami, reklamami, ofertami, co może być bardzo uciążliwe.
Pozyskiwanie informacji można przedstawić następująco: gazeta ? telewizja ? komputer ? smartfon. Obecnie dla części społeczeństwa, zwłaszcza młodszej wiekiem smartfon jest źródłem informacji, komunikacji, wykonywania różnych czynności na odległość, w tym operacji finansowych.
Kiedy życie ludzi przerzuciło się do internetu, mówimy o dominacji społeczeństwa informacyjnego. Obecnie w Polsce 82% gospodarstw domowych ma dostęp do internetu. Z Fb korzysta 77% internautów. Popularne są także inne portale społecznościowe. Ludzie umieszczają tam wiele informacji o sobie, zamieszczają zdjęcia i w ten sposób wydarzenia z ich życia stają się publiczne. Dla przykładu ludzie spędzają na Fb miesięcznie ok. 700 mld minut. Ochoczo korzystają z tych informacji złodzieje.
Manipulacja medialna to nakierowane świadomie oddziaływanie, aby osiągnąć cel w taki sposób, żeby osoby poddane manipulacji nie wiedziały o tym. Jest to działanie natarczywe i trwałe skierowane do określonej grupy osób.
Propaganda jest łatwa w społeczeństwie informacyjnym.
W internecie powstaje szum informacyjny, który niesie określone skutki:
? poszukiwanie łatwych, krótkich informacji
? nieumiejętność wyszukiwania informacji
? bezrefleksyjność w odbiorze treści informacji
? zniekształcanie informacji, problemy z przyswajaniem
? stres, zaburzenia psychiczne, depresja, uzależnienia.
Należy mieć świadomość, że nadawca decyduje, jakie informacje chce przekazać, aby osiągnąć założony cel.
Do manipulacji medialnej mają zastosowanie następujące reguły:
1. Reguła wzajemności - ktoś chce wzbudzić konieczność odwdzięczenia się za inną przysługę
2. Reguła konsekwencji - uleganie sugestii
3. Reguła sympatii - oszuści wiedzą, że jeśli są mili, szybciej zyskują przychylność
4. Reguła autorytetu - wykorzystanie znanych osób dla zyskania wiarygodności
5. Reguła niedostępności - tzw. produkty limitowane.
Po co media manipulują nami?
- kierują się interesem ekonomicznym
- kreują ustalony wzorzec kulturowy
- mają określony interes społeczno-polityczny: promowanie poglądów, utrzymanie systemu politycznego (władzy), wpływanie na opinię publiczną, wspieranie konkretnych partii, kandydatów, środowisk.
Reklama działa łatwiej na nas, gdy się jej nie boimy. Jesteśmy wtedy łatwym celem manipulacji. Stąd wypływa wniosek, że powinniśmy krytycznie i z pewną dozą nieufności podchodzić do informacji, które są do nas skierowane.
Wykład był bardzo ciekawy i mam nadzieję, że wzbudził refleksję w każdym słuchaczu, bo te sprawy dotykają nas każdego dnia.
Anna Płachta